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Automatic Shut-Off For HVAC 

(Commercial/Industrial Projects) 
2022 California Mechanical Code (CMC) 

 
 
Section 609.0, 2022 CMC - Automatic Shutoffs  
 
Section 609.1 Air-Moving, Systems and Smoke Detectors. Air-moving systems supplying 
air in excess of 2,000 cubic feet per minute (CFM) to enclosed spaces within a building shall 
be equipped with an automatic shutoff. Automatic shutoff shall be accomplished by interrupting 
the power source of the air-moving equipment upon detection of smoke in the main supply-air 
duct served by such equipment. Duct smoke detectors shall comply with UL 268A, shall be 
labeled by an approved agency, approved and listed by California State Fire Marshal, and 
shall be installed in accordance with the manufacture’s installation instructions. Such devices 
shall be compatible with the operating velocities, pressures, temperatures, and humidities of 
the system. Where sire-detection or alarm systems are provided for the building, the smoke 
detectors shall be supervised by such systems in an approved manner and installed in 
accordance with NFPA 72 and the California Building and Fire Codes 2022 Editions. 
 
Definition: Air-moving system. A system designed to provide heating, cooling, or 
ventilation in which one or more air-handling units are used to supply air to a common space 
or are drawing air from a common plenum or space. 
 
Code Interpretation: All commercial/industrial buildings having one tenant are 
considered to be one common enclosed space. 
 
In multi-tenant commercial/industrial buildings, each tenant space may be considered one 
common enclosed space if no openings are provided in the demising walls between such 
tenants. 
 
If multiple air-moving systems are provided for one common enclosed space, and the 
aggregate cfm exceeds 2,000 cfm, shutoff for smoke control is required.  For the purpose of 
calculating the total aggregate cfm, air moving systems which serve only a designated area or 
room may at the discretion of the administrative authority not be required to be equipped with 
shut offs for smoke control. 
 
Duct smoke detectors required in air-moving systems shall transmit an alarm signal to either 
(1) the fire alarm panel which is supervising the building fire sprinkler system and valve tamper 
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or (2) to a separate stand-alone remote indicator panel (second fire alarm panel) supervising 
the duct detectors exclusively. 
 
Activation of any duct detectors shall cause a visual and an audible signal in a normally 
occupied area. 
 

 
Plan Checks:  Plan check and approval of the fire alarm system, if connected to the building 
fire sprinkler system, is regulated by the Fire Marshal.  If a stand-alone remote system, the 
Building Division will plan check the system.  The plans submitted to the Building Division for a 
building permit to construct the tenant improvements to the building shall indicate how the 
automatic shut-down is performed.  The location of panels and annunciation shall be shown on 
the electrical plans.  If a remote system, a sign shall be placed next to the horn and light 
stating, “When horn and light are on, the smoke detectors in HVAC systems have activated”. 
 
Inspections:  An inspection to determine that the air-moving system is shut off by the smoke 
detector is regulated by the building inspector.  Inspection of the building fire sprinkler and 
alarm system is regulated by the fire inspector.  In some cases, the building and fire inspectors 
may conduct a joint inspection. 
 
Note: All five exceptions to section 609.1 are applicable.   
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